Výmena ostrekovačov

Po C-Maxe som bol zvyknutý na rozprašovače čelného skla, nie na ostrekovače respektíve ako ja ich nazývam ošikovače. Preto som začal hľadať a zistil, že nie všetky S-Max-i majú to isté čo aj ja. A rovnako som zistil, že sa dajú vymeniť.

Vyhrievaná rozprašovacia tryska Ford

Najprv som hľadal u nás na slovensku. Keďže mam trysku s vyhrievaním hľadal som to s tým. Na Henryshope majú trysku za 18.9€ za kus. Teda obe s poštovným ma vyjdú za necelých 50€, čo mi prišlo ako strašne veľa.

Po tomto som zistil, že je tu aj lacnejší variant a to kúpiť trysky bez vyhrievania a do nich následne prehodiť vyhrievanie. Na Henryshope nájdete trysku za 6.9€ (za kus). Za pár spolu s poštovným, rátam že cena bude atakovať 20€.

No dá sa to ešte lacnejšie. To by asi nebola čína čínou, keby som tam nenašiel aj tento kúsok. A áno treba vedieť hľadať a môžete to mať ešte lacnejšie. Tam sa cena pohybuje okolo niekoľko eúr za pár. Nevýhoda ako vždy, musíte si riadne počkať, kým k vám dorazia.

Výmena

Samotná výmena trysiek nieje žiadna náročná úloha. Pred vybratím odpojte vyhrievanie (ak ho máte) aj prívod vody. Následne je potrebné skrutkovačom zatlačiť jazýček a vybrať trysku z kapoty. Trošku zložitejšie je vybratie vyhrievania. Bohužiaľ bez zničenia pôvodnej trysky to nie je možné. Odporúčam ostrým nožom odrezať spodnú časť trysky po celej dĺžke a tak vytiahnete vyhrievanie.

[Not a valid template]

Osadenie vyhrievania do novej trysky je úplná maličkosť, stačí ho len zasunúť. Následne trysku osadiť do kapoty a pripojiť prívod vody a elektriky do ohrievača. Trošku som bol prekvapený, že nové trysky mali aj gumenú podložku, čo staré nemali. No a takto to vyzerá.

Na ostrekovačoch je označenie BM51 17666. Na eBay píšu, že sú určene pre Ford Focus, ja ich mam otestované na S-Maxe. Na internete som našiel informáciu, že by mali pasovať aj na Mondeo či C-Max. Na C-Max určite nepasuje na faceliftovanú verziu teda modely 2007-2010, ale na prvú verziu označovanu Focus C-max, pretože od 2007 mali ostrekovače v plastovej mriežke kapoty.

V podstate hlavné je vedieť rozmer diery v kapote, kde sú umiestnené ostrekovače, či tam tieto vojdu. Možno budú pasovať na väčšinu modelov a keďže galaxy a s-max sú veľmi podobné aj tam by to mohlo pasovať. Ak by si niekto takto chcel vymeniť ostrekovače, mam doma niekoľko. Skúste ma kontaktovať cez inzerát.

[Not a valid template]

Inzerát
Autobazar.eu
Autobazar.sk
Bazoš