Chcete ušetriť palivo?

Asi od kedy sú auta autami, chcú ich majitelia aby jazdili čo najekonomickejšie a vyžmýkali z nich čo najväčší výkon. No a od vtedy sa ľudia snažia vymyslieť nejakú vychytávku, ktorá by im zabezpečila čo najmenšiu spotrebu, asi najlepšie takú, ktorá by zabezpečila aby auto išlo na vzduch.

gas vs money

Mnohí si určite pri prvých riadkoch tohto článku položili otázku, prečo vlastne o tomto píšem. Prvý podnet, kvôli ktorému som sa rozhodol pre tento článok, bola reklama tu na mojom blogu a možno aj vám sa tu zobrazí. Druhá vec je vytvoriť takú proti váhu aby si čitatelia prečítali a hlavne našli nezávislý článok, a neskočili na lep predajcom takýchto nefunkčných hračiek. Ale nepredbiehajme a poďme na vec.

Fuel Shark(p) Saver

Najprv spomeniem taký malý vylepšovak, ktorý rozbúril vody slovenského internetu už dávnejšie. A čo vlastne ponúka? Ako iste mnohí viete auto bez elektriky by bolo nepojazdné. V aute mnoho elektrických komponentov ako napríklad svetla, GPS, rádio či aj samotná riadiaca jednotka. Všetko toto ma iný odber a samozrejme aj v inom čase (nie na raz). Takéto komponenty v aute môžu spôsobovať rušivé vplyvy a tie má zamedziť či dokonca odstrániť tento prvok, ktorý týmto zabezpečí rovnomerné vstrekovanie, ktorým výsledkom je lepšie spaľovanie a tým pádom aj nižšia spotreba Áno čítate dobre!

Z webu predajcu ešte vypichnem:

  • Zariadenie je certifikované a spĺňa všetky európske požiadavky
  • Na rozdiel od ostatných zariadeniach predávaných na slovenskom, bol Fuel Sharp Saver testovaný v rôznych európskych laboratóriách
  • Okrem toho má ocenenia od rôznych inštitúcií
  • Dôverujte iba originálu


Toto sú naozaj len niektoré a niektoré naozaj aj úsmevné. Ich klienti dokonca tvrdia citujem: „Podľa našich zákazníkov úspory dosahujú 50%-75%.“. Úžasné že?!

Fuel Sharp Saver Princip

Ako je z predošlého jasne pôjde o nejaký prvok či zariadenie do auta, ktoré má zabezpečovať stabilizáciu napätia v aute. Nesporným faktom naozaj je, že napätie je v aute dôležité a bez neho by ste ani nenaštartovali ale to, žeby stabilizácia napätia spôsobila šetrenie v desiatkach percent? Absurdné!

Fuel Sharp Saver

Ešte absurdnejší je samotný výrobok. Niektorý odvážlivci sa ho dokonca rozhodli rozobrať a čuduj sa svete čo objavili. Samotné zariadenie (ak sa dá tomu tak povedať) obsahovalo diódu, kondenzátor, 1 či 2 rezistory (zaležalo od verzie) a tie novšie aj plošák, teda komponenty neboli len pospájané ale osadené na ňom. Ešte stále si myslite, že toto vám zabezpečí šetrenie paliva? To určite nie! Hlavnou a primárnou úlohou je aby dioda svietila, rezistory zabezpečia zníženie napätia pre pracovné napätie diódy a kondenzátor zabezpečí aby dióda nepreblikovala pri štartovaní (pri veľkom odbere).

Magnufuel

Teraz prejdeme k druhému produktu, ktorý ma nakopol k písaniu tohto článku. Web predajcu je celkom strohý. Tvrdí len, že prvky paliva sa vplyvom teploty či vlhkosti menia, tvoria zhluky a preto nemôžu pri spaľovaní v motore celkom vyhorieť. No a oni vymysleli výrobok, ktorý rozloží zhluky a kyslík sa pri spaľovaní dostane ku každej molekule paliva a to napomáha k úplnému spaľovaniu paliva. Dokonca by malo dôjsť ak zvýšeniu výkonu motora až o 5 konských síl!

Magnufuel Princip

Dokonca sa oháňajú aj s americkými patentami vlastnené General Motors (4,802,931 / 4,496,395 / 7,458,412). Pokúšal som sa overiť dané patenty. Tie naozaj existujú dokonca prvé dve spomínané sú vlastnené General Motors. Naozaj ide o patenty, ktoré majú niečo spoločné s magnetmi, no či s daným produktom majú vôbec niečo spoločné, viem so svojimi znalosťami len veľmi ťažko posúdiť. Tretí patent vlastní Toshiba a ide o metódu formovania puzdra.

Inštalácia samotného zariadenia je úplne jednoduchá stačí otvoriť kapotu a osadiť zariadenia na palivovú hadičku, tak ako je znázornený princíp práce zariadenia. No bohužiaľ toto zariadenia vôbec nebude fungovať, pretože palivové molekuly vôbec nie sú magnetické!

Magnufuel

O tom, že nejde o žiadnu hračku svedčí samotná cena, ktorá je 48€ alebo, keď využijete aktuálnu akciu, ktorá trvá len 15 minút môžete mať produkt o 20% lacnejšie. Len pozor počítadlo ide stále dookola. Po nule sa znova nastaví na 15 minút a rovnako aj znovu po načítaní stránky sa nastaví na spomínaných 15 minút.

Panama Papers

Čerešnička na torte

Na záver jedna super truper pikoška. Slovenskom ale nie len ním v aktuálnej dobe zmieta kauza nazývaná Panama Papers. Tú teraz nechcem rozoberať ale skúste si nájsť nejakú stránku, kde si viete overiť vlastníka domény, napríklad tu. A potom si skúste preveriť domovské stránky jednotlivých produktov. Šok?! Ja určite! Obe stránky sú zaregistrované v Paname! To myslím, že odradí asi každého kúpychtivého človeka.

Odkazy – Fuel Shark(p) Saver
Fuel Shak Saver
Hoax

Odkazy – Magnufuel
Magnufuel
Šoférsky blog
Patent 4,802,931
Patent 4,496,395
Patent 7,458,412
Popularmechanics (EN)