Výber vykurovania

Po dlhšej odmlke je tu znova príspevok venovaný výstavbe nášho rodinného domu. Tento bude vyvrcholením zamyslenia a teraz už aj výberu spôsobu vykurovania. Nakoniec ako typ výroby tepla som si vybral tepelné čerpadlo.

Tepelné čerpadlo


V mojej mini sérii Úvaha nad vykurovaním som rozoberal možne alternatívy pre výber spôsobu výroby tepla pre náš budúci dom. Písal som tam o spaľovaní, presnejšie drevospliňujúci kotol buď na drevo alebo peletky, tepelné čerpadlo alebo vykurovanie elektro rohožami. Nakoniec som sa rozhodol pre tepelné čerpadlo.

Prečo

Každý spôsob výroby tepla má svoje plusy aj mínusy, to bez pochyby a uvediem, ktoré ovplyvnili môj výber a moje rozhodnutie pre tepelné čerpadlo.

Proti
[list icon=”icon: thumbs-o-down” icon_color=”#eb071c”]

  • Vysoké vstupné náklady
  • Zatiaľ asi veľmi mala možnosť zistenia životnosti jednotlivých komponentov

[/list]

Pre
[list icon=”icon: thumbs-o-up” icon_color=”#229839″]

  • Minimálna starostlivosť o prevádzku
  • Výhodná tarifa pre elektriku 22 hodín denne
  • Ekologickosť
  • Sľubovaná návratnosť

[/list]

Výber…

Keďže som sa rozhodol pre už spomínané tepelné čerpadlo (TČ) nechcel som zanedbať zhotovenie ani dospieť k tomu, že mi to niekto odfušuje. S výberom zhotoviteľa bol priamo spojený aj výber značky tč. Pre výber zhotoviteľa som využil služby dopytovacích serverov AAA Dopyt a 123 Dopyt odkiaľ som dostal ponuky na zhotovenie. Väčšina ponúk, ktoré som dostal bolo pre značku Daikin ale vyskytli sa tam napríklad LG či Panasonic. Po prelustrovaní internetu som sa rozhodol pre Daikin. Spomínané značky ako Panasonic či LG mi ako firmy pre vykurovanie neprišli veľmi poctivé. Na základe ponúk a prístupu firiem som si ako zhotovovateľskú firmu vybral firmu EQUINOX, s.r.o. z Banskej Bystrice.

Logo Equinox

Príprava, osadenie a problémy

Keďže elektro inštaláciu som si robil sám, vyskytli sa pri tejto fáze aj nejaké problémy. Ale veď kto sa pri stavbe s problémom nestretol. Píšem to tu preto aby ste sa vy na tomto mohli poučiť a predísť tomu. A možno ak vám bude projekt elektroinštalácie robiť niekto, kto má viac skúsenosti (s tč), budete to mať už predom pripravené. A o čo konkrétne išlo? Zabudol som natiahnuť HDO kábel od elektromera k vnútornému rozvádzaču. Presnejšie ak sa rozhodnete pre vykurovanie s tč, môžete využiť zvýhodnenú tarifu od dodávateľa elektrickej energie. T.j. tepelné čerpadlo bude pracovať len v čase zvýhodnenej tarify. A kedy presne je zvýhodnená tarifa, to sa čerpadlo dozvie prostredníctvom signálu z dvojtarifného elektromera cez HDO. No a natiahnutie tohto káblu v chráničke v základoch bol pre mňa trochu veľký oriešok, kábel pri preťahovaní sme namastili s WD40 a podarilo sa. Ďalšia vec, na ktorú som zabudol bolo natiahnutie ochranného vodiča pre vonkajšiu jednotku.
Potom už osadenie bolo bez problémov a u mňa v dvoch fázach. Osadenie techniky a následne spustenie. Jedno aj druhé bolo veľmi rýchle aspoň pre mňa laika.

Vonkajšia jednotka

Vnútorná jednotka

Ovládací panel

Ešte sa trochu vrátim k inštalácii. Vnútorná jednotka používa na ovládanie a komunikáciu s užívateľom ovládací panel, ktorý je odnímateľný. Ten si môžete umiestniť kdekoľvek v dome. A preto ak ho chcete premiestniť, musíte potom pamätať na to, že od vnútornej jednotku musíte k ovládaciemu panelu dotiahnuť potrebný kábel. Na to vám postačí obyčajný dvojžilový kábel. Taktiež si treba dobre premyslieť, kde ho umiestnite.

Ovládač

Prečo? Aby ste potom z jeho umiestnenia nemali viac škody ako úžitku. Už pri tomto myslite do budúcna a myslite aj na ďalšie zdroje tepla, ktoré v budúcnosti budete mať. Napríklad krb či piecka. Ak ho umiestníte pri nej, ovládanie bude problematické lebo ak piecka bude slúžiť len na lokálne vykurovanie, tak tá vykúri danú miestnosť, ovládač vypne tč a v ostatných miestnostiach bude chladno. Potom budete musieť prestavovať požadovanú teplotu aby ste vykúrili aj iné miestnosti ale to vám zase bude vykurovať aj danú miestnosť, kde máte termostat.

Prevádzka a ladenie

Keďže od spustenia celého systému je už rok, môžem sa s nimi podeliť. Tých, ktorý si myslia to, že to stačí pustiť a ide to, tak tých musím vyviesť z omylu. Na začiatku treba celý systém odvzdušniť. To trvá aj niekoľko dní. Následne treba správne naladiť systém. Ja som do podlahovky neinvestoval veľa. Pohodlnejšie je samostatné regulovanie teploty v každej miestností, to sa však odzrkadlí aj na vstupnej investícii do vykurovania, teda podlahovky. V každej miestnosti je potom potrebné mať snímač teploty, ktorý bude komunikovať s regulátorom a ten následne bude ovládať jednotlivé okruhy podlahovky. Pozor neznamená to, že jeden okruh je pre jednu miestnosť. Záleží od jej veľkosť. Ja konkrétne mam 8 okruhov a teda by som potreboval 8 ventilov a 8 servo pohonov. Lacnejšie no pracnejšie a menej komfortnejšie je použitie klasických ventilov a „pevne“ nastavenie. Takéto ladenie si však zaberie čas a nebude to z dňa na deň.

Aktuálne mam problém s ohrevom teplej vody. Jednoducho už dosť často sa mi stáva, že jednotka akosi ignoruje nastavený program a nenahrieva TÚV. Tento problém konzultujem s dodávateľom a on priamo so spoločnosťou Daikin. Bolo mi povedané, že je možne, že firmware jednotky ma bug a ak pri rozmrazovaní jednotky príde signál na vypnutie (kvôli vysokej tarife), môže nastať takýto problém. Skúšali sme do plánovača dať 2x po sebe rovnakú akciu s časovým oneskorením ale nepomáhalo. A ja osobne toto zapričinenie vylučujem, lebo štart plánovača mám o 6 hodine ráno a vysoká tarifa nabieha až o 8:30 takže neverím, žeby sa jednotka 2.5 hodiny rozmrazovala. A keďže aktuálne už nieje zima nie je čo rozmrazovať a problém stále pretrváva.

Zvýhodnená tarifa

Neviem ako je pri iných predajcoch elektrickej energie, ja uvediem ako to je u VSE. Keďže mam tč mám možnosť využiť zvýhodnenú tarifu. VSE ju označuje DD6 alebo EKO DOM. Pri tejto tarife je 22 hodín denne zvýhodnená tarifa a 2 hodiny vysoká. Presnejšie vysoká tarifa je medzi 8:30 – 9:30 a 18:30 – 19:30. Trošku komická situácia nastala pri vyžiadaní danej tarify u VSE. Najprv mi bolo povedané, že k žiadosti potrebujem reviznú správu od tč. Keď som ju mal a doniesol, povedali mi, že ju nepotrebujú ale potrebujú doklad, že som tč zaplatil, teda nejakú faktúru. Keď som s ňou došiel povedali mi, že už netreba, že v systéme už je všetko, že nič netreba. Následne do niekoľkých dní príde technik, vymení elektromer za dvojtarifný a zapoji HDO kábel. Výmena elektromera u VSE stojí 34€.

Zásobník

Pri výbere tč som sa rozhodol pre model bez zásobníka pre TÚV. Rozhodol som sa preto tak, aby som niekedy v budúcnosti mohol k zásobníku pripojiť aj iný zdroj tepla ako napríklad solar. To umožňuje aj kit od Daikinu, no za ten si pýtajú tuším 800€, čo je myslím si riadne prehnaná cena. Preto som sa rozhodol pre externý zásobník inej značky. Vybral som si zásobník značky Dražice a ich model OKC 250 NTRR/SOL. Ten som kúpil na Hej.sk za cca 400€.

OKC200NTRR-SOL

Pri komunikácii s možnými dodávateľmi mi bolo povedané, že Daikin nemá vo vlastnej réžii výrobu zásobníkov TÚV, teda že montuje zásobníky aj iných výrobcov, že aj od Dražíc. To znamená, že kúpou externého zásobníka nič nepokazím a dokonca bude mať identické parametre.

Práve som si pozrel technické dáta. Zásobník od Dražíc má plochu výmenníka 2.45 (1.45 + 1) m2 a objem 16.5 (9.5 + 7) litra a integrovaný zásobník od Daikinu ma 1.9 m2 a 8.9 litra. Čiže parametrovo je externý zásobník na tom lepšie. Aktuálne mám obe výmenníky zapojené (do série), ktoré využíva tč. V budúcnosti plánujem solar a na jeden z nich ho napojim.

Cena

Čo sa týka ceny, skúsim porovnať jednotlivé varianty a ich ceny.

Vnútorná jednotka s integrovaným zásobníkom: 3237.60€

Vnútorná jednotka bez zásobníka: 2686.08€
Zásobník 300L: 214.8€
Spolu: 2900.88€

Vnútorná jednotka bez zásobníka: 2686.08€
Zásobník 300L: 214.8€
Solar kit: 774.72€
Spolu: 3675.6€

Vnútorná jednotka bez zásobníka: 2686.08€
Zásobník Dražice: 392€
Spolu: 3078.08€

Z toho vyplýva, že najlacnejšou variantou s prípravou pre solar je samostatná vnútorná jednotka a zásobník od Dražíc. A na koniec kompletná cenová kalkulácia.

Foto

Vonkajšia jednotka: 2156.16€
Vnútorná jednotka: 2686.08€
Konzola pre vonkajšiu jednotku: 72€
CU potrubie: 72€
Montážny materiál: 30€
Total filter TF1: 126€
Montáž chladiarenskej a elektro časti TČ: 408€
Revízna správa o zapojení Tepelného čerpadla: 0€
Zľava: 155.244€
3-cestný ventil: 116.28€
Servo pre 3-cestný ventil: 175.56€
Thermistor: 31.32€
Zľava: 35.16€
Zásobník TÚV: 392€
Výmena elektromera: 34€
Spolu: 6109€

Moje odporúčania

Na záver by som už len chcel zhrnúť moje odporúčania na čo si dať pozor a na čo nezabudnúť. Taktiež nezabúdajte na to, že každý návrh vykurovania je v niečom vinimočný a nie je totožný s tým čo ma sused a tak sa treba k tomu postaviť. Každý má iné priority, očakávania.
[list icon=”icon: check” icon_color=”#229839″]

  • Vyžiadať si od zhotoviteľa schému pripojenia čerpadla
  • Nezabudnúť na HDO kábel
  • Nezabudnúť na ochranná kábel vonkajšej jednotky
  • Poriadne si rozmyslieť umiestnenie ovládacej jednotky
  • Zabezpečiť kábel k ovládacej jednotke
  • Zapísať si kam ide daný vykurovací okruh

[/list]

Zdroje
AAA Dopyt
123 Dopyt
Daikin
EQUINOX, s.r.o.
Dražice