Domáci chlebík

Už dlhšiu dobu som sa pohrával s myšlienkou robiť si doma chlieb a minule leto ma ešte viac nabudil môj dlhoročný kamarát, ktorý ma s takýmto chliebom ponúkol a veľmi mi chutil. Na úvod spomeniem, že týmto článkom, len zakladám rubriku o domácom pečení chleba a nejde len o jeden samostatný článok.

Zelmer 43Z011

Rúra vs. pekárníčka

Niekto môže namietať (viem, že taký ľudia určite existujú) načo mi doma ďalší jednoúčelový spotrebič. Veď sú to zbytočne vyhodené peniaze a taký chlebík si môžem upiecť aj v obyčajnej rúre. To áno to môžete ale podla môjho názoru má takéto zariadenie doma viac výhod ako nevýhod (aspoň pre mňa). Príprava a pečenie chlebíka v pekárničke zaberie dlhší čas, ale je to zariadenie all in one, teda všetko v jednom. Zariadenie urobí všetko za vás a nepotrebujete nič iné. Myslím si, že je to nesporná výhoda pre dnešnú uponáhľanú dobu. Nasypete ingrediencie odštartujete a o nič viac sa nestaráte. Zariadenie samo vymiesi cesto do potrebnej konzistencie, vykvasí ho a nakoniec aj upečie. A potom stačí len umyť nádobu respektíve podotýkam len oplachnúť. Ja pekárničku beriem ako umývačku. Čas ktorý by som strávil umývaním riadu (v tomto prípade prípravou chleba) viem využiť aj lepšie. A neviem si predstaviť koľko bordeľu by som mal v kuchyni, keby som pripravoval chlebík manuálne. A tiež neviem ako dlho by ma bavilo pripravovať si takto chlieb.

Ďalšou nespornou výhodou je jej spotreba. Moja pekárnička má maximálnu spotrebu 600W, kdežto rúra (moja) ma maximálny výkon 3300W čo je podstatne viac, presnejšie 5.5x viac! Áno pekárnička pripravuje chlebík až 3 hodiny ale samotné pečenie je tuším až poslednú hodinu. Ďalšou výhodou je možnosť využitia miesenia cesta napríklad na pizzu alebo niečo iné. Trošku obmedzením pekárničky je, že z nej vylezie vždy rovnako veľký a rovnako vyzerajúci chlebík. Ak nerátam nejaký spľasknutý a tak podobne. Taktiež v pekárničke neurobíte väčší chlebík než dovoľuje samotná nádoba. Teda môžete len cesto pri kysnutí vylezie do pekárne a potom budete mať o zábavu postarané.

Výhody pekárničky
[list icon=”icon: thumbs-o-up” icon_color=”#4ac74f”]

  • praktickosť
  • jednoduchosť
  • menšia spotreba
  • viac voľného času

[/list]

Nevýhody pekárničky
[list icon=”icon: thumbs-o-down” icon_color=”#e82e33″]

  • ďalší spotrebič
  • dlhší čas výroby chlebíka
  • menšia kontrola procesu výroby chlebíka

[/list]
Keďže som predpltiateľom českého dTestu, najprv som si prezrel ich testy domácich pekární no a bol som veľmi potešený pretože, výhercom bola aj najlacnejšia pekárnička. Trošku som pochyboval, keďže ide o poľského výrobcu a nemám príliš dobre skúsenosti s poľskými výrobkami. Konkrétne išlo o značku Zelmer a ich model 43Z011. Pekárničku sme si s manželkou zakúpili v slovenskom e-shope Shoppie a jeho cena s poštovným bola niečo vyše 50€.

Zelmer 43Z011

Na úvod sa ešte zastavím pri mojej pekárničke a tak prejdem k samotným chlebíkom. Český dTest zatiaľ urobil jeden v test, v ktorom táto pekárnička vyhrala. Táto pekárnička ma maximálny príkon 660W a ma jeden hnetací hák. Spolu s pekárničkou dostanete jeden odmerný hrnček a jednú odmernú lyžičku a hák pre vyberanie hnetacieho háku.

Zelmer 43Z011

Keďže sa jedná o veľmi lacné riešenie nečakajte nejaké žiadne profesionálne prevedenie, všade je len plast. Mne príde až ako starý a vyblednutý či vyťahaný slnkom (čo sa týka farby). V prednej časti sa nachádza displej, ktorý zobrazuje časový údaj o programe, teda čas do ukončenia pečenia a voliče programu a stupňov pečenia. Pekáreň má 8 programov a 3 stupne (svetlý, stredný, tmavý) a umožňuje aj odložený štart s maximom 13 hodín.

[service title=”Service title” icon_color=”#333333″ size=”32″]Ale pozor nastavujete čas odloženého konca nie štartu. Teda ak nastavite 10 hodín a štandardná dĺžka pečenia je 3 hodiny to znamená štart ste odložili o 10 – 3 hodiny teda nie o 10 ale len o 7 hodín![/service]

Príprava a pečenie

Tu máte na výber 2 možnosti. Buď si zadovážite špeciálnu múku, ktorá obsahuje potrebné ingrediencie (okrem vody) alebo obyčajnú múku a do nej pridáte všetky ostatné ingrediencie. Začiatok, je však vždy rovnaký. Najsamprv sa odporúča pridávať tekuté ingrediencie ako voda, olej a. t. p. a potom zvyšok. Následne umiestnite misku do pekárne, zvolíte program a odštartujte ju. Ako som už spomenul štandardne program ma dĺžku 3 hodiny a následne si môžete dopriať fajný chrumkavý chlebík.

Celý proces ma 3 fázy. Fáza miesenia a hnetenia, počas, ktorého je dovolené otváranie otvoru pre kontrolu a pridávanie ďalších zložiek. Ja sem tam oškrabem nezmiešanú múku do cesta. Ak ju nechám tak upečený chlebík niekedy zvykne mať muku v niektorých častiach. Tak nasleduje fáza kysnutia a následne samotné pečenie. Počas týchto dvoch fáz sa neodporúča otváranie pekárne. Ukončenie pečenia vám pekárnička dá najavo svojím bzučiakom. Rovnako pekárnička upozorňuje bzučiakom aj ukončenie jednotlivých fáz. Po ukončení pečenia sa zapína hodinový režim udržiavania teploty ale odporúča sa hneď vybrať chlebík. Takže pripravte si rukavicu (aby ste sa nepopálili), vyberte misku s chlebíkom z pekárne a následne aj chlebík vytrasením z misky. Párkrát sa mi stalo že pri vyberaní my hnetač ostal v miske ale častejšie ostal v chlebíku. Pre tento prípad je tu hák pre jeho vybratie. Samozrejme, že tento úkon nenechá chlebík bez následkov ale nie je to nič zničujúce. A po tomto si už môžete vzchutnť fajný čestvý, teplý a chrumkavý chlebik bez zbitočných ečiek a kadejakých zbytočností.