Svietenie SMD čipmi

Tento príspevok píšem tak pre vlastnú potrebu ako aj preto aby pomohol pri rozhodovaní tých, ktorý sa rozhodujú kúpiť LED žiarovky alebo LED pásy. Ako už z nadpisu vyplýva, pozrieme sa konkrétne na zdroje svetla, ktoré obsahujú SMD čipy. No ale na začiatok si preberieme ešte par technických detailov a čo to vlastne ten SMD čip je.

Foto

Základne pojmy
SMD je skratka anglického Surface Mounted Device, čo po preklade do slovenčiny znamená, že ide o zariadenia vhodné na povrchovú montáž. A pozor SMD niesu len LED diódy ale napríklad aj odpory a.t.p. ale v tomto článku pre jednoduchosť, budem ako SMD označovať len svietiace SMD diódy.

Určite ste sa aj vy stretli s tým, že ste mali na výber viac druhov SMD, no nevedeli ste si vybrať ten najlepší, respektíve ten ktorý ma najväčšiu svietivosť. SMD čipy sú označené štvorciferným číslom, napríklad ABCD. To označuje rozmery SMD čipu v milimetroch. Teda AB x CD. Ďalej neplatí, že čím väčší čip tým vyžaruje viac svetla.

A pomaly sa dostávame k hlavnému bodu tohto článku a tým je svetelný tok. Ten sa udáva v lumenoch skratkou lm a tento údaj je potrebné si všímať pri nákupe buď v kamennom obchode alebo na internete, najčastejšie na nejakých čínskych stránkach alebo na eBay-i. Bohužiaľ tento údaj tam asi len v málo prípadoch nájdete a preto som si dal tu námahu zostavil si tabuľku s potrebnými hodnotami. Taktiež si treba dávať pozor vzhľadom k čomu je tento údaj viazaný. Stretol som sa aj stým, že bol uvedený údaj vzhľadom k spotrebovanej energii, teda k wattom.

Vysvetlivky
Tak a poďme k potrebným údajom. Skratkou ST je v tabuľke označený svetelný tok. Ďalej v tabuľke som uviedol priemerné, minimálne a maximálne hodnoty svetelného toku, pretože som čerpal z viacerých zdrojov a taktiež aj príkon vo wattoch. V posledných dvoch stĺpcoch som skúsil urobiť pomer svetelného toku k veľkosti svietiacej plochy (Pomer 1) a k príkonu (Pomer 2).

Namerané hodnoty
Tieto hodnoty potvrdzujú to čo som už skôr písal a teda, že väčšia svietiaca plocha nám nezaručí viac svetla. Najviac svetla nám poskytnú čipy 5630 a 5730 a podľa stĺpca Pomer 1 nám hodnoty ukazujú, že nám poskytnú aj najviac svetla v pomere ku svietiacej ploche. V stĺpci Pomer zase zisťujeme, že najefektívnejšie sú SMD 3020.

Záver
Na záver už len dodám svoju vlastnú skúsenosť a môžem naozaj potvrdiť, že LED svietiaci pás s čipmi 5630 má väčšiu svietivosť než s 5050 a teda ak chcete čo najviac svetla hľadajte žiarovky či pásy s týmito SMDčkami. A ak chcete dostať výslednú (približnú) svietivosť žiarovky či pásu stačí vynásobiť svietivosť daného čipu s jeho počtom na žiarovke či páse.

Bonus
Na koniec ešte pripájam niekoľko veci. Na jednom zo zdrojov, z ktorého som čerpal boli aj fotografie svietenia jednotlivý čipov (nie všetkých). Všetky fotografie vznikli s rovnakým manuálnym nastavením.

Svietivosť SMD čipov

A druhý myslím si, že tiež veľmi užitočný bonus je porovnanie výkonov a svietivosť jednotlivých žiaroviek.

Porovnanie žiaroviek

Zdroje
Wikipedia
Wikipedia
Alibaba
Heracolights