Tlmenie s STP 1 & 2

Konečne po dlhšom čase som dal dokopy fotky a rozhodol som sa napísať aspoň nejaký ten krátky textík k celej mojej práci.

Po dlhom čase som sa konečne rozhodol dať sa do práce a trošku utlmiť svojho maxa. Na začiatku som sa rozhodoval do akého materiálu pôjdem, no nakoniec som sa rozhodol kvôli kvalite a cene, že pôjdem do značky STP a vybral som si ich produkt STP Silver. Našiel som si najlacnejšiu cenu, kde si za jeden kus (53 cm x 75 cm) pýtali 10€. Ja som objednal cele balenie (10 kusov) a vyšlo ma to na ničo viac než 100€ (spolu s poštovným).

STP Silver Bulk

STP SIlver

Tlmiť som začal to najprístupnejšie miesto a to kufor. Ten som najprv vypratal a očistil teda umyl. V prvej várke lepenia som sa dal aj do lepenia STPčka na blatníky v kufrovej časti. Demontáž plastov v aute išla na moje prekvapenie celkom jednoducho. V skratke treba demontovať plast na zadnom nárazníku. Potom plasty v dolnej časti dverí, kde sú koberce a potom postupovať vyššie až demontujeme plasty zakrývajúce blatníky.

Kufor

Narazník

Keďže C-Max je brat Focus-a má prebratý jeho podvozok a vyšší posed je zabezpečený len prídavnými plechmi, ktoré zabezpečujú už spomínané vyššie sedenie (zadné). Keďže som v tom čase nemal potrebné kľúče na demontovanie plechov, nemohol som STP lepiť priamo na karosériu. Preto som nalepil STPčka len na plechy a tak zamedzil vznik a šírenie rezonancii.

V prvej várke som nalepil STPčko na kapotu nad motorom, kde som najprv demontoval pôvodný „koberec“ a následne som osadil tlmenie a vrátil späť „koberce“

Foto

Druhá várka

V druhej várke som už mal po ruke potrebný „sersam“, pomocou ktorého som demontoval plechy pod zadnými sedadlami a pod nich som lepil spomínané tlmenie.

Pred tlmením
Pred tlmením
Po tlmení

Ak by som chcel pokračovať ďalej, teda utlmiť podlahu pod nohami cestujúcich v zadu, trebalo by demontovať predné sedadlá a na to som už nemal čas.

Skúsenosti s STP

Čo sa týka osadzovania jednotlivých častí a kusov tlmenia, tak to som vyrezával tak aby sa mi s tým pracovalo čo najlepšie a najpohodlnejšie a hlavne aby som nezakrýval otvory v karosérii. Preto som nelepil komplet cele kusy a následne som nevyrezával potrebné otvory. To by bolo veľmi nepraktické vzhľadom na to o aký materiál sa jedná. Takto mam pokrytú väčšiu časť karosérie, a hlavne som zabezpečil pohltenie vibrácii, pre ktoré nie je potrebne na 100% pokryť plochu, ktorá vibruje a aktuálny stav je taký, že som použil cca polovicu tlmiaceho materiálu.

A efekt? Dá sa povedať, že je ho počuť a možno je to môj subjektívny vnem, keďže vo svojom aute vždy sedím len vpredu. Zatiaľ som nemal tu česť sedieť počas jazdy na inom mieste. Takže najlepšie by bolo urobiť tlmenie v prednej časti čo dúfam, že urobím.

P.S. Nezabudnite na to, že utlmením vaše auto priberie na váhe 😀