No nekúp to! (update)

Na úvod tohto článku by som chcel poznamenať, že nechcem nikoho ohovárať (ani distribútora produktov a rovnako ani aj predávajúcu osobu), len sa chcem podeliť so svojou skúsenosťou s podomovým predajom výrobkov.


Všetko to začína tým, že vám daná firma zavolá, pretože dostali na vás kontakt od nejakého vášho známeho a ten by bol rád, keby ste aj vy mali tu možnosť, byť informovaný o tomto (ich) skvelom produkte. Masírovanie mozgov už záčina v tomto momente. V mojom prípade som bol uistený, že ide len o nejaký test alebo anketu, že si chcú otestovať daný produkt. Pani v telefóne odo mňa chcela či by som nebol ochotný pozrieť si prezentáciu ich produktu  a ak to umožním dokonca dostanem nejaký ten balíček a stanem sa členom ich klubu s kopcom výhod. Ako darček som si mohol vybrať buď sadu misiek do ľadničky na mrazenie alebo tlakomer na zápästie. Za vidinou darčeka, ktorý dostanem zadarmo som bol ochotný vypočuť si tieto informácie. Jedno šťastie, že som nemusel nikoho volať, že som im vystačil ja a manželka.

Všetko čo poviete môže byť použite proti vám

Po dohodnutí termínu prezentácie a jeho následnom overení a potvrdení prišla milá pani s Holywoodskym úsmevom na tvári. Jej prvé slová, ktoré sme s manželkou z jej úst mohli počuť boli samé komplimenty na našu adresu. Ešte aby som nezabudol, podobnú formu vystupovania už mala aj tá pani, čo so mnou cez telefón dohadovala stretnutie. Medzi tými všetkými komplimentami sme ešte spolu s ňou vyplnili dotazník o tom koľko euríčok mesačne minieme na kadejaké upratovanie, čistenie a čistiace prostriedky.  Podotýkam, že všetko čo poviete môže a ak nebudete spolupracovať (tým myslím nebudete mať záujem o produkt) bude použité proti vám. Na záver poviem ako. No a ešte úvodom nezabudla pripomenúť, že sa stávame členom nejakého super klubu s jeho super truper výhodami.  A ešte aby som nezabudol, neviem v presne akej súvislosti ale spomenula Európsky Inštitút Ekológie a zdravia, čo niekoľko krát počas prezentácie aj pripomenula.

Pred začiatkom prezentácie urobila ešte taký malý rozbor na červotoče v domácnosti. Zobrala nejaký papierik, trochu ho pošúchala po gauči a tak na neho kvapla magickú tekutinku a ten sa sfarbil a vysvetlenie je nadmerné množstvo červotočov v domácnosti. Nechcem tento test nejako spochybňovať ale neviem neviem.

Produkt
No po tom všetkom sa začala prezentácia ich produktov. Celé to začala otázkou či uhádnete koľko ľudí to po prezentácii kúpi. Že 8 z 10, super že?! Tak z kufríka si vybrala celý svoj sersam a prezentovala to u nás doma.A čo vlastne prezentovala? Magické „handry“, ktoré umyjú všetko len s vodou a dokonca zimnou. Aby som sa nerozpisoval a neodradil čitateľov dĺžkou článku, napíšem to v bodoch.
[list style=”arrow”]

  • handry na umývanie len vodou (zimnou)
  • neprenášajú zotieranú špinu (každého druhu, ktorú chcete odstrániť)
  • nerobia šmuhy
  • odstraňujú mastnotu
  • odstraňujú vodný kameň
  • odstraňujú pripáleniny
  • leštia
  • voskujú
  • a podľa mňa ešte veľa iného na ktoré som v krátkosti času zabudol

[/list]
Áno dobre čítate, všetky tieto zázraky dokáže ich handrička, respektíve handričky, lebo je ich viac. Ak sa nemýlim bolo ich 5. A na tú všetku robotu budete potrebovať len tie handry a nič iné, teda len čistú studenú vodu a tak dokážete ušetriť nemalé peniažky vo svojej domácnosti. No po istých faktoch som prestal tomuto zázraku úplne veriť a hlavne po tom ako umyjem svoje auto a s tou istou handrou ako som ho umyl ho aj s čistou vodou navoskujem a vyleštím! No nie je to úplne geniálne? Je! 😀

Prezentácia
Teraz prejdem k spôsobu prezentovania akým boli jednotlivé produkty prezentované. Musím podotknúť, že pani ktorá to robila tak to robila dobre a vedela čo robí. Keďže som už absolvoval nejaký ten softskillový tréning vedel som čo robí a ako to robí a nedalo sa to prehliadnuť. A myslím, že firma, ktorá ju poslala zaplatila nemalé financie na školenie svojich zamestnancov no a možno aj to premietla do ceny jej produktov. Ako som už spomenul, jej vystupovanie bolo veľmi milé, priateľské a nešetrila komplimentami na našu adresu. Pri prezentovaní každého produktu chcela počuť, že to čo prezentuje je super vec a že sa vám to páči aby to mohla použiť proti vám (ak to bude treba). Napríklad takto: “Nie je to super, neušetrilo by vám to čas?”
Trochu ako prešľap z jej strany bol, že zhodila pred nami nášho kamaráta. Ako? Sme dosť ekologický založená rodina (aspoň ja) tak som jej povedal čo používame, že používame špeciálne výrobky s dobrou odbúrateľnosťou v prírode. Ona sa opýtala aké výrobky a od koho. Manželka jej vysvetlila a povedala, kto ich ich distribuuje a ona sa toho dobre chytila a povedala, že sú to nekvalitné výrobky, že to veľmi dobre pozná a dokonca s naším kamarátom nemá dobre skúsenosti.

No a potom prišlo na lámanie chleba, teda k samotnému predaju. Najprv povedala, čo všetko balíček obsahuje a tak vytasila cenu a tá obsahovala 4 cifry a skoro lizla 1100€, presnejšie 1098€. Dosť že?!


A asi takto sme vyzerali s manželkou, boli sme naozaj šokovaný cenou a samozrejme, že sme to odmietli. Najviac som bol šokovaný jej pohotovou otázkou, že na koho to napísať či na mňa alebo manželku. A tak začal boj a to čo som povedal na začiatku, že všetko čo poviete môže byť použité proti vám. A teraz sa to stávalo realitou, čo som si patrične začal uvedomovať. Napríklad…
[list style=”arrow”]

  • to že sme hovorili, že sa nám to páči a že je to super vec
  • to koľko sme povedali, že mesačne minieme a koľko ušetríme
  • to že sme ekologický naladený či založený

[/list]
Keďže sme boli neodbytný, vytiahla ďalší tromf. „Nebudete mi veriť, ale práve dnes som dostala SMS, že na dnes platí super zľava a dotácia a iba dnes je to za super cenu“ Asi tak nejako to povedala a v tom vybehla moja, žena s izby a podotkla, že už si myslela že to nepríde nejaká super akciová cena. 😀 Takže ďalší trik bola dotácia, určená len pre východ. Bola to síce dotácia no cena bola stále ta istá.

No boli sme stále neodbytný ale pani sa snažila ďalej. Sama zistila, že tudy cesta nevede, že keď nechceme tak OK, že nútiť nás nebude. Trochu si poospevovala svoje produkty, znova to chcela počuť aj odo mňa a bum, bol tu ďalší úder! Táto metóda sa volá metóda otvorených dverí ak sa nemýlim.Po tom všetkom, ešte skúsila nám dať špeciálny darček, ktorý sa nedáva len tak ale len super ľuďom. Bohužiaľ  aj tak sa jej nepodarilo nás zlomiť a po tomto to už vzdala.

Celé naše stretnutie a prezentáciu uzavrela poprosením kontaktov na ďalších nešťastníkov ako sme mi a keď jej ich dáme 15 budeme zaradený do zlosovania o nejaké súper ceny. Ja som sa toho nechytil, pretože s tým nemám dobré skúsenosti, nechcem si pokaziť priateľstva ale manželka za vidinou ďalšieho darčeka to milerada urobila.

Ako som už v úvode spomenul, za to že sme usporiadali prezentáciu dostali sme darček. Mohli sme si vybrať z dvoch a to tlakomer na zápästie alebo misky do ľadničky. My sme si vybrali tie misočky. A čuduj sa svete. Po tom čo pani odišla, bližšie som sa na tento darček pozrel a: 40 dielná sada obsahovala 10 misiek, 10 krytov a 20 sáčkov a táto sada bol uvádzaná ako TV product. Trochu divné na firmu ktorá predáva magické handričky za viac ako 1000€. Chcel by som vidieť ako potom vyzeral ten tlakomer. O deň na to som bol znova kontaktovaný ich telefónnou pracovníčkou pre overenie, či všetko bolo v poriadku či sa nám to páčilo a tak podobne.

Firma
A teraz prejdeme k firme. Po prezentácii mi nedalo a preveril som si danú firmu na internete. Firma Zaren je na slovenskom trhu 3 roky a podľa ich webu pôsobia v 6 krajinách (teda post komunistické krajiny + Rakúsko.)hoci pani, ktorá produkty predstavovala hovorila o celej Európe. Podľa výpisu z obchodného registra ma firma štyroch spoločníkov a hneď prvý figuruje spolu v 10tich firmách a myslím, že podobne sú na tom aj ostatný. Taktiež zaujímavosťou je aj predmet činnosti danej firmy. Napríklad vydavateľská činnosť či prenájom nehnuteľnosti. Niekde na nejakom internetovom fóre som našiel informáciu o tom, že firma sa už niekoľko krát premenovala. Aspoň pre mňa sú to fakty, ktoré ukazujú jedným smerom.

Zhodnotenie
A môj názor na tento produkt? Nemôžem povedať, že je to nekvalitný resp nefunkčný no bojím sa toho, že to iste urobíte aj s „handrou“ ktorú si zaobstaráte za zlomok ceny (mám na mysli solídnejšie produkty než tie čo si za 2-3€ zadovážite v supermarketoch typu Lidl a podobne). Viem, že kvalitné mikro utierky, respektíve z mikro vlákna, nie sú lacné ale určite nestoja 1000€. Bojím sa však toho, že niekto sa chce obohatiť na hlúposti ľudí alebo znova vlastnosť slovenských podnikateľov t.j. čo najrýchlejšie zbohatnúť. Viem, že takýmto spôsobom sa predávajú všelijaké produkty a napríklad aj hrnce. A keď sa ich opýtate, prečo sa ten super produkt nepredáva v obchodoch, tak vám pohotovo odpovedia, že takto je to oveľa lacnejšie a nepotrebujú reklamu, lebo tú im urobíte vy. No ale veď žijeme v 21. storočí, kde internet je v pomaly v každej zásuvke. A ich vyjde lacnejšie podomový predajca, ktorý chodí za každým zákazníkom? Nedajte sa nahovoriť na niečo čo nepotrebujete, na niečo čo nestojí tie peniaze. Nedajte si vsugerovať niečo čo neexistuje, niečo  čo je úplná fantasmagorina. Rozum do hrsti a rozmýšľajte sedliackym rozumom, veď na to nám ho Pan Boh dal!

(Edit 2012-10-22)

Dopĺňam ešte ďalší príspevok, ktorý som dnes našiel na internete. No tento už je naozaj silná káva.

Celý článok: Nadávky, plivance a nedobrovolný výlet. Předváděcí akce se pro důchodkyně změnila v noční můru
Edit 2012-10-22