Vymena interierových svetiel 1

Tak a prvá várka diód prišla z Číny a netrvalo to ani dve týždne čo som celkom prekvapený. Ako prve som do rúk dostal žiarovky T10 194 168 W5W 25 3528-SMD LED White Lamp Bulb 12V.

Zatiaľ som ich všetky nevymenil lebo som nedemontoval predne reflektory a rovnako som nevymenil žiarovku v prednom odkladacom boxe spolucestujúceho a to preto, že otvor na osadenie je veľmi malý a treba rozobrať cely box, teda ho demontovať.

Najprv vám ukážem pre porovnanie pôvodnej žiarovky a novej v batožinovom priestore. Obe snímky boli vytvorené pri rovnakých nastaveniach fotoaparátu. (ISO 400 | 32mm | f/4.5 | 0.3). Hneď pri prvých snímkoch vidno, že nová žiarovka svieti trochu jasnejšie, silnejšie.


Na nasledujúcej snímke je porovnanie pôvodnej a novej žiarovky v svietidlách pod slnečnými clonami.




Takto vyzerá po novom osvetlenie pri nohách (spolujazdec)

Potom som sa vybral domov a začal merať. Ako zdroj napätia som použil svoje staré trafo pre svoje vláčiky a nastavil si 12V (rovnako ako v aute). Keďže ide o staré trafo, kde bežec beha priamo po vynutí transformátora, výstupné napätie kolísalo no ale hrajme sa, že som mal konštantne napätie 12V.

Po nastavení potrebného napätia som zapojil merač do série a vyskúšal najprv pôvodnú žiarovku a potom novú diodovú žiarovku.


Keď tak pozrieme na výsledky merania zistíme, že diodové žiarovky majú 3x menší prúdový odber. Výkon v našom ponímaní skôr príkon vypočítame ako P = U x I kde P – príkon (výkon), U – napätie, I – prúd. Keď si to všetko hodíme do kalkulačky prídeme na jednú vec, že pre pôvodnú žiarovku 3,6W a novú diodovú 1,2W. Takto som zistil, že nová žiarovka nám žerie 1,2W no bohužiaľ pôvodná žiarovka nežerie 5W ale len 3,6W. Z pohľadu úspory nám to ale nehraje do kariet lebo neušetríme 3,8W ale len 2,4W na jednu žiarovku. No potešujúcou správou je ale to, že pri odhade, ktoré som robil v predchádzajúcom článku, tak tam som rátal so spotrebou 1,3W na jednu žiarovku a pri počte pre 8 kusov namiesto 10,4W bude len spotreba 9,6W.

Pri písaní tohto všetkého ma napadlo, že keď prídem domov skúsim odmerať napätia v aute koľko moje autíčko dáva do žiaroviek.

Zhodnotenie
Keď sa tak pozriem na fotky či už na tie urobené priamo v aute alebo doma pri meraní (aspoň podľa mňa) nové diodové (osadené SMD prechodmi) dodávajú väčší svetelný výkon ako tie pôvodné. To vidno na fotke pri porovnaní žiaroviek priamo v aute ale aj rovnako na fotkách, ktoré som urobil pri meraní doma. Je jasné, že svietivosť pôvodných žiaroviek môžeme zvýšiť, ak by sme sa dostali na ich udávaný výkon (zvýšením napätia) čo bohužiaľ pri diodových žiarovkách nie je možné. Ale keďže aj na fotkách je jasné, že nová žiarovka svieti silnejšie zvýšenie napájacieho napätia je irelevantné.