Test s pracovnými hodnotami

Tak dnes po tom čo som sa vrátil z práce, som za prezliekol a skočil do auta odmerať veľkosť napätia, ktorým sú napájané žiarovky v mojom aute. Pri nebežiacom motore bolo napätie skoro 13V a pri bežiacom motore napätie vzrástlo skoro až na 14V! No toto nám trošku pomieša „karty“.

Keď sa zotmelo znova som sa pripravil na testovanie a meranie hodnôt. Urobil som dve merania a to meranie pri napájacom napätí 13V a 14V no a dospel som k týmto hodnotám. Pri starej žiarovke sa prúd zvýšil na 0,32A pre obe napätia a pri diódovej žiarovke pri napájacom napätí 13V, prúd vzrástol na 0,12A a pri 14 voltoch až na 0,16A. Optický to nevyzerá tak strašne ale keď to prepočítame dostaneme, že pri diódovej žiarovke nám stúpol prúd o 20% a pri 14V až o 60%! No a rovnako nám aj vzrástol potrebný príkon.

Pre pôvodnú žiarovku dostaneme výkony 4,16W a 4,48W a pre diódovú žiarovku 1,56W a 2,24W a rozdiel výkonov bude 2,6W a 2,24W.

Zhodnotenie
A k čomu sme vlastne dospeli? Pri klasickej žiarovke sa konečne dostávame k jej výrobnému výkonu. Čo sa týka led svetiel, tu som dospel k tomu, že zvýšením napätia nám rapídne rastie aj odoberaný prúd a tým aj spotrebovaný výkon, kdežto svetelný výkon nám nerastie (viditeľne). Keďže diódy sú navrhované na napájacie napätie 12V vyššie napätie im nijako neprospieva ale práve naopak im len škodí. Podobne sú na tom aj pôvodné žiarovky. Aj klasickej žiarovke nijako neprospieva vyššie napätie ako je napätie na ktoré je navrhnutá ale asi nie až tak ako diódovej žiarovke. Tieto žiarovky to dali na sebe vedieť aj rapídnejším prehrievaním. A takto rátam, že aj životnosť týchto žiaroviek pôjde dolu. No ako dlho vydržia to ukáže až čas.